När börjar vi med vinterjackor?

En del har som vana att börja med vinterjackor på mitten av oktober. Andra väntar kanske lite längre. Det finns ingen gyllene regel för när du ska börja. Om det är kallt utomhus i september kan det vara dags att plocka fram jackan som ser till att du inte fryser.

För många är det ändå bäst att välja plagg utifrån temperatur. När vintern kommer tidigt behöver du inte trotsa den genom att fortsatt bära din jackor och kappor. Bättre att vara varm och torr än att insistera att det minsann inte är dags för vinterjackan!

Säsongen för vinterjackor kommer igång

När temperaturen börjar närma sig nollan är det dags för vinterjackor. Det kan kännas kyligt på morgonen även de dagar då temperaturen ligger mellan 5 och 10 grader. Då kanske du som förälder vill skicka barnet i en dunjacka på morgonen. Men den kommer att vara alldeles för varm mot eftermiddagen. Särskilt när solen skiner.

En god riktlinje är att klä sig i vinterjackorna när temperaturen ligger nära noll från morgon till kväll. Då vet du med säkerhet att kylan inte bara är en upplevelse på morgonkvisten. Om det är lite kyligare går det ju att klä sig i en varmare tröja under den vanliga jackan. Det räcker långt när det fortfarande är tidig höst i Sverige.

När det blåser

Men nu är det inte alltid så enkelt att du kan gå på temperaturen. Om det blåser kan det ju kännas som nollgradigt trots att det inte är det. Som vuxen vet du att det är viktigt att hålla värmen. Du kan ta på dig en tjockare jacka trots att årstiden fortfarande är sommar.

För barn gäller det att hålla lite mer koll på vad de går ut i. De kan inte alltid själva avgöra vad som kommer att behövas på morgonen. Med en god dialog kommer vinterjackor på även då det inte borde behövas för att solen skiner.